Zwijgen

Een van de uitdagingen, tijdens mijn training als counselor, was om te leren stiltes in een gesprek te laten vallen. Het was onwennig – ik moest de neiging onderdrukken om meteen in de bres te springen. Toen ik geleerd had om het ongemakkelijk gevoel los te laten en niet te proberen de stilte op te vullen met een nieuwe vraag of suggestie, bleek het een hele krachtige manier te zijn om een gesprek op een dieper niveau te brengen.

Ik val nu ook regelmatig stil tijdens mijn gesprekken met cliënten. Daarmee geef ik ze de gelegenheid om naar binnen te keren en te voelen wat er gezegd moet worden. Als ik merk dat de cliënt hier moeite mee heeft, stel ik ze gerust met een korte aanmoediging, “Neem even rustig de tijd”.

In mijn gesprekken met vrienden gun ik mezelf ook steeds vaker deze stilte. Zo vaak vullen wij de ruimte tussen ons in met loze geklets, praten om het praten. En als er niets meer te praten valt, gaat de radio of televisie aan. Als het maar niet stil wordt… want stilte is ongemakkelijk. Eigenlijk kan zwijgen juist heel comfortabel voelen tussen vrienden. Communiceren met zo nu en dan oogcontact of een gebaar, je goed voelen in de ander z’n gezelschap.

Ik ben ook vaak alleen. Meestal staat er dan geen tv of radio aan; soms luister ik naar muziek. En in deze stilte ontstaat een ander soort geklets: het innerlijk geklets in mijn hoofd. Ik kan complete verhalen tegen mezelf houden. Soms schrijf ik een complete blog in mijn hoofd voordat er een letter op papier komt. Maar ik beoefenen het innerlijk zwijgen, ook al vind ik dit nog moeilijker dan het zwijgen tussen twee mensen.

Het oefenen in innerlijk zwijgen kan door middel van mediteren of mindfulness. Voor sommige mensen werkt bewegen – dansen, drummen of zingen – veel beter dan stilzitten. Voor mij werkt schrijven heel goed. Ik start mijn dag bijna altijd met schrijven, alle muizenissen uit mijn hoofd wegschrijven voordat ik verder aan de dag begin.

Wat zijn jouw manieren om het innerlijk geklets stil te laten vallen? Kun jij stiltes laten vallen in gesprekken met anderen?

Beelden voor bij deze blog

Leave a Reply