Voornemens

Een goede vriend heeft momenteel moeite om de beloftes, die hij aan zichzelf maakt, na te komen. Hij wil een goed mens zijn, iemand op wie hij trots zou kunnen zijn. Iemand die woord houdt. Maar er komt steeds iets tussen en hij heeft dan moeite om zichzelf te vergeven.

Mijn moeder noemde het vroeger gebrek aan wilskracht, gebrek aan discipline. Mijn Innerlijke Criticus zegt soms nog steeds tegen me dat ik geen wilskracht heb (en zijn stem klinkt dan verdacht veel op die van mijn moeder).

Ik denk dat een van de geheimen, van het kunnen nakomen van onze beloftes aan onszelf, is het besef dat, zolang de stem van de Innerlijke Criticus in de weg zit, we niet het klein stemmetje van binnen kunnen horen die ons de waarheid wil vertellen. De waarheid over wat we echt nodig hebben. Geef in dat geval je Innerlijke Criticus een dikke knuffel, bedank hem voor zijn inzet om goed voor je te willen zorgen en stop even met naar hem te luisteren. Luister liever naar dat stemmetje van binnen.

Om onze beloftes aan onszelf na te komen, hebben we vooral moed nodig. Niet discipline maar moed raakt aan het vuur van passie in ons centrum. Dit vuur is de reden dat wij eigenlijk alleen de hele belangrijke beloftes aan onszelf kunnen nakomen. Dat zijn juist die thema’s die passie bij ons oproepen.

Soms, dus, kunnen wij alleen aan onze eigen verwachtingen voldoen door heel goed te begrijpen waarom wij deze verwachtingen hebben. Waarom is dit kleine ding zo belangrijk voor je en tegelijkertijd zo ongelooflijk moeilijk? Waarom zal je alleen een goed gevoel over jezelf hebben als je dit kan doen? Hoe definieert het je leven? Wat fluistert het stemmetje echt? Kun jij de gesprekken in je hoofd lang genoeg stilleggen om het te horen?

David Whyte schrijft hierover:

By the lake in the wood,
in the shadows,
you can
whisper that truth
to the quiet reflection
you see in the water.
Whatever you hear from
the water, remember,
it wants you to carry
the sound of its truth on your lips
(…)
and out of the silence
you can make a new promise
it will kill you to break,

Excerpt from All the True Vows

Welke beloftes aan jezelf kosten moeite om na te komen?

Beelden bij deze blog

2 Comments:

  1. Herkenbaar weer, Madeleine! Vooral de dingen die ik eigenlijk een beetje eng vind, vallen er vaak naast. Dan doe ik wel allerlei ander spul, maar dat wat ik met mezelf afgesproken had, niet. Daar is dan geen tijd meer voor omdat ik allerlei andere dingen gedaan heb. Terwijl wat ik afgesproken had om te doen, vaak ook de dingen zijn die ik echt fijn vind om te doen.

  2. Ja, dat herken ik ook. En dan is het fijn om te kunnen zien dat je het uit angst vermijd. Mag de angst er ook wel zijn? En hoe kom je dan bij je moed?

Leave a Reply