Voeten in de aarde

Afgelopen maandag was het ineens prachtig weer. Ik heb verse potgrond gekocht en ben een paar uur lang bezig geweest met het verpotten van kruidenplantjes. Ik werd helemaal rustig van het voelen van de aarde met mijn handen in combinatie met de geur van kruiden en de warmte van de zon. Mijn plantjes kregen nieuwe grond en ik kwam in balans.

Het verkrijgen van deze balans wordt ook wel ‘gronden’ genoemd. Mijn klanten zeggen vaak dat ze niet goed weten hoe ze dat moeten doen. Alsof het een of ander mysterieus proces is dat veel oefening vraagt. Dat is het niet. Het is eigenlijk heel simpel. Als je meer aandacht besteedt aan waar je handen en voeten mee bezig zijn dan wat er in je hoofd rondspookt, ben je al aan het gronden. Een wandeling in de natuur maken bijvoorbeeld, werken in de tuin of klusjes in huis doen hebben dat effect. Je laat stressvolle gedachten en gevoelens los en brengt je geest tot rust.

In de Chinese filosofie en gezondheidsleer staan de begrippen yin en yang centraal. De yang energie richt zich naar buiten en naar boven. Het wordt geassocieerd met de warme zon. Yin energie is naar binnen en naar beneden gericht. Denk aan de koele aarde. Een boom heeft beide principes in zich: zijn wortels richten zich naar beneden, de koele aarde in, en zijn kruin is naar boven gericht, geopend naar de warme zon.

Tai Chi kent een eenvoudige oefening die Staan als een boom heet. Ga staan met je voeten op schouderbreedte. Sta recht maar ontspannen. Voel je voeten op de grond en visualiseer hoe ze, net als een boom, in de grond geworteld zijn. Voel hoe je kruin openstaat, net als de kruin van een boom. Je lichaam is als de stam met zijn takken, stevig en flexibel tegelijk. Gedachten en gebeurtenissen komen en gaan maar de boom, jij dus!, blijft staan.

Je hoeft deze oefening niet lang te doen, een minuutje is soms al genoeg om tot rust te komen.

Dit is een goede oefening om te gronden. Maar vergeet niet dat simpele, praktische bezigheden net zo effectief zijn. Wat doe jij om weer met je voeten in de aarde te komen?

Beelden voor bij deze blog op Pinterest

Leave a Reply