Vertrouwen in de toekomst

Ik kreeg het verzoek om iets te schrijven over vertrouwen hebben in de toekomst. (Als je graag wil dat ik over een bepaalde thema schrijf, aarzel niet om me te vragen!) Eerder heb ik over vertrouwen geschreven, over de overgave die je nodig hebt om de controle los te laten en je mee laten stromen in het grote rivier dat Het Leven heet. Maar soms valt dat inderdaad niet mee.

Ook ik kan somber worden als ik de berichten in de media hoor of lees – of om me heen zie hoe mensen het moeilijk hebben. Als je omringd ben door armoede, hoe kun je dan in overvloed geloven? En toch ligt daar de sleutel. Niet alleen vertrouwen in dat overvloed dat nog moet komen, maar juist ook je aandacht richten op het overvloed dat nu in je leven is. Op mijn meest sombere momenten, probeer ik mezelf eraan te herinneren hoeveel er in mijn leven is waarvoor ik dankbaar mag zijn. Ik kan er vervolgens voor kiezen om te gaan piekeren over hoe het eigenlijk nog beter zou moeten worden. Of piekeren over wat ik misschien zal kwijtraken.

Maar ik kies er bewust voor om mijn aandacht niet op de toekomst te richten maar juist op het heden. Door me te richten op alles waar ik nu, op dit moment, dankbaar voor mag zijn, raak ik gevuld met het besef van overvloed in mijn leven. Dat geeft mij het gevoel van vertrouwen, vertrouwen dat het leven mij brengt wat ik nodig heb.

Je kunt het ook omdraaien en kijken naar angst voor de toekomst. Ben jij zo nu en dan bang voor de toekomst? Wat is het ergste dat je zou kunnen overkomen? En waarom vind je dat erg? Hoe weegt het op tegen die dingen waar je nu dankbaar voor bent? Hoe realistisch is de angst? Waar ben je echt bang voor? Soms moet je jouw angst in de ogen kijken en erkennen dat het er is. En dan door de angst heen ademen en bewegen. Doorgaan met leven, een dag tegelijk. En elke dag weer stilstaan bij dat waar je dankbaar voor mag zijn.

Wat zijn de dingen waar jij dankbaar voor bent? Kun jij erop vertrouwen dat het leven jou geeft wat je nodig hebt?

Leave a Reply