Vertrouwen

Ik hou niet van verassingen. Ik heb graag de dingen onder controle. Als ik een workshop plan, dan werk ik een draaiboek uit tot in de details.

En toch gaat zo’n workshop dan altijd haal anders dan gepland. De groepsdynamiek vraagt een andere aanpak, er komen andere impulsen boven. Ik heb geleerd om dan al mijn plannen los te laten en erop te vertrouwen dat alles goed zal gaan.

In mijn serie van 5 artikelen over de 5 Ritmes, is de ontdekkingsreis vanuit nieuwsgierigheid begonnen bij Vloeiend. Daarna kwam de moed om duidelijk te zijn in de ritme Staccato. En nu komen wij bij het onvoorspelbare van Chaos. Het leven gaat altijd anders dan dat je had gepland. En daar is maar een antwoord op: controle loslaten en erop vertrouwen dat alles gaat zoals het moet gaan.

Kinderen hebben vertrouwen in het leven. Zij zijn onschuldig en vertrouwen erop dat het leven een veilig en vriendelijke plek is. Later verdwijnt dit onschuldige vertrouwen door teleurstelling en pijn.

Hoe kun je opnieuw leren dat de wereld een veilige en vriendelijke plek is? Het antwoord ligt voor een deel in overgave. Verzet je niet tegen de dingen die gebeuren. Accepteer dat ze er zijn. Voel je pijn, angst of verdriet? Accepteer dat het er is. Door er niet tegen te vechten, wordt het dragelijk. Vreemd genoeg, is dat de snelste weg naar vertrouwen.

Het leven lijkt soms op een snel stromende rivier. Probeer ontspannen met de stroom mee te bewegen, in vertrouwen.

Hoe ga jij om met onverwachtse dingen?

Beelden voor bij deze blog

2 Comments:

  1. Pingback: Vertrouwen – The Talking Stick

  2. Pingback: Vertrouwen in de toekomst – The Talking Stick

Leave a Reply