Thuiskomen

Ik was de afgelopen maanden veel op reis. Ik houd van reizen, ik vind het heerlijk om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe beelden en indrukken te verwerven. Maar toen ik na de zoveelste reis thuis kwam, keek ik om mij heen en dacht: nu wil ik gewoon thuis zijn. Wat is het hier mooi!

De innerlijke reis blijft ook trekken. Ik blijf hongerig naar nieuwe inzichten, nieuwe wijsheden en nieuwe mogelijkheden om het maximale uit mezelf te halen. Dat is goed. Het is gezond om je steeds verder te willen ontwikkelen, om niet tot stilstand te komen. Maar de paradox is dat de uiteindelijke bestemming van al onze reizen het thuiskomen is. Thuiskomen in ons zelf, in wie we in essentie zijn. Thuiskomen betekent alle maskers die wij ons leven lang dragen, afleggen. Alle verhalen die we onszelf vertellen over wie we zouden moeten zijn, laten stilvallen.

Hiermee komen wij bij een nog grotere paradox: we zijn al thuis. Wie we op dit moment zijn, is precies wie we moeten zijn. Dit is ook de boodschap van de grote spirituele leraren door de eeuwen heen. Eckhart Tolle verwoordt het op een heldere manier in zijn boek De Kracht van het Nu. Het geheim is: we zijn al thuis, we zijn nooit weggeweest.

Vind je dit een lastige boodschap? Heb je moeite om dit te aanvaarden? Het is een waarheid die je alleen met je hart kunt ‘weten’. Beredeneren vanuit je hoofd is onmogelijk. Kijk eens in de spiegel en zeg hardop tegen jezelf: “Ik hou van je zoals je nu bent. Je bent helemaal goed.” Let hierbij goed op je ogen, die laten je onmiddellijk zien wat jouw reactie hierop is. Kun jij de waarheid voelen?. Herinner jezelf er regelmatig aan dat het leven er is om – van moment tot moment – geleefd te worden. Gewoon door in de tuin te gaan zitten, de zon op je gezicht voelen en te luisteren naar het gezang van de vogeltjes.

Voor mij is dit prachtig beeldend verwoord in het gedicht Santiago van mijn favoriete dichter David Whyte:

…so that one day you realized that what you wanted
had already happened long ago and in the dwelling place
in which you had lived before you began,
and that every step along the way, you had carried
the heart and the mind and the promise,
that first set you off and then drew you on, and that you were more marvelous in your simple wish to find a way
than the gilded roofs of any destination you could reach

Laat je ook inspireren door de beelden in mijn Pinterest album en deel je ervaringen met ons!

Leave a Reply