Tangolessen

Ik wil al heel lang de tango leren dansen. Eigenlijk ben ik te eigenwijs voor de meeste ballroom dansstijlen. En hoge hakken dragen is niets voor mij. Maar de passie en intimiteit van de tango fascineren me.

Voor tango heb je een danspartner nodig en die heb ik niet. Maar afgelopen weekend kreeg ik mijn kans: een tangoworkshop voor singles. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Het was perfect geregeld: we waren met drie mannen en drie vrouwen. Stap voor stap leidden Sabina en Wim van Malena team ons door de essentie van de Argentijnse Tango. Aan het einde van de avond zweefde ik, met mijn ogen dicht, in de armen van mijn partner, over de dansvloer. Heerlijk! Ik had nog wel een paar uurtjes zo door kunnen gaan.

Het bijzondere van de tango is dat je veel over jezelf leert. De dans vraagt twee heldere rollen: de leider (de ‘man’) leidt met overtuiging en zelfverzekerdheid. De volger (de ‘vrouw’) volgt in vertrouwen en met overgave. Ben je een natuurlijke leider? Weet je waar je heen wilt? Kun je de leiding in de dans nemen en erop vertrouwen dat de vrouw je zonder aarzeling volgt? Kun je volgen? Kun je al jouw ideeën over hoe jij vindt dat het moet gaan loslaten? Kun je erop vertrouwen dat de ander jou goed zal leiden?

De tango vraagt nogal wat: voor beide partners geldt dat je volledig op elkaar moet zijn afgestemd – dat je als één persoon beweegt zonder na te denken. Tegelijkertijd moet je je eigen ruimte innemen, en ben je verantwoordelijk voor je eigen evenwicht.

We wisselden steeds van partner, het volgen van de ene man voelde anders aan dan het volgen van de andere. Hoe minder de man aarzelde, hoe makkelijker ik hem blind kon volgen. Op de ene man was ik zonder moeite afgestemd en moest ik opletten dat ik mijn eigen ruimte bleef innemen. Bij de ander moest ik zoeken naar de afstemming. In de dans herkende ik verschillende relatiepatronen uit mijn leven. In relaties gaat het immers om leiden en volgen, afstemmen en eigen ruimte innemen.

Het dansen van de tango is een heerlijke manier om inzicht te krijgen in jouw rol in relaties. Wat mij betreft smaakt dit naar meer. Nu maar eens een danspartner vinden…

Ben jij meer een volger of een leider?

Beelden van de tango op Pinterest

2 Comments:

  1. Fascinating! I love your description. I’ve always loved watching tango and thought it would be fun to learn too….now I really want to give it a try! 🙂 Shall we plan a trip to Argentina? 🙂

Leave a Reply