Opruiming

Terwijl buiten het mooie lenteweer lonkt, ben ik bezig met het opruimen van de zolder. De ene doos na de ander neem ik onder handen. Wat wil ik nog bewaren? Wat mag weg? De meeste dozen gingen twaalf jaar geleden, toen ik hier kwam wonen, meteen naar zolder. Mijn leven trekt aan mijn ogen voorbij. Ik verbaas me erover hoe makkelijk ik sommige dingen los kan laten en andere dingen totaal niet.

Het is geen leuk werk, de zolder zit vol donkere hoeken met spinrag. Maar stukje bij beetje ontstaat er licht en ruimte. Onwillekeurig moet ik denken aan alle donkere hoekjes van onze geest, daar waar we herinneringen hebben weggestopt die we liever niet meer willen ervaren. Net zoals ik de oude – soms pijnlijke – liefdesbrieven uit die ene doos ook liever niet wil zien.

Deze minder leuke aspecten van ons persoonlijkheid werden door Carl Jung onze Schaduw genoemd (“het verborgen ware zelf”). Onze schaduw maakt deel uit van wie we zijn, ook al willen we dat niet altijd zien. Het gaat vaak om iets dat een functie had, bijvoorbeeld om ons te beschermen toen we klein waren. Maar op een gegeven moment dient het je niet meer en kun je er zelfs last van hebben. Je kunt de deur naar de zolder (of kelder) stijf dichthouden en doen alsof het allemaal niet bestaat. Maar er komt een moment waarop je eraan toe bent om de donkere hoeken en het spinrag onder ogen te zien, alles te onderzoeken en te bepalen wat je wilt bewaren. Dat wat jou niet meer dient of blij maakt kan weg. Daarmee maak je meteen ruimte voor iets nieuws.

Voel je dat het tijd is om een schaduwkant van jezelf onder ogen te zien? Zet hem in een denkbeeldige stoel tegenover je. Bedank hem voor de goede diensten die hij je bewezen heeft. Leg hem uit dat je nu volwassen bent en heel goed voor jezelf kunt zorgen. Bedank hem nogmaals en neem afscheid.

En de oude brieven die ik vond? Ik lees ze nog een keer, op zoek naar de jonge vrouw die ik was en wat ik geleerd heb over het leven. Daarna verbrand ik ze liefdevol, één voor één.

Wil je nog meer weten over de schaduw van Jung? Dit interview met Debbie Ford is vrij lang (23 minuten) maar geeft heldere, uitgebreide informatie.

One Comment:

  1. Pingback: Op zoek naar rust en stilte – Madeleine Lenagh

Leave a Reply