(On)Zichtbaar

Het is nu vier weken geleden dat Lizzy de Wilde mij begon te coachen met het schrijven van deze blog. Vier weken waarin ik veel heb geleerd. Vooral over mijn eigen weerstand tegen het promoten van mijn blog. Elke dag opnieuw, het liefst meerdere keren per dag, met een Tweet, een Facebook bericht en een LinkedIn bericht verkondigen: Lees mijn blog, het is echt de moeite waard! Ik vind mijn blog ook echt de moeite waard! Ik word blij van de stukjes die ik schrijf, ik krijg enthousiaste feedback van mijn lezers en het aantal lezers groeit. Waarom dan mijn terughoudendheid?

De vraag stellen is hem ook beantwoorden. Zichtbaar worden, op de voorgrond treden, roept weerstand bij me op. Onzichtbaar blijven was een strategie uit mijn jeugd die ervoor zorgde dat ik me veilig voelde. Destijds hielp het me om niet overspoeld te worden door allerlei prikkels (zie mijn blogpost over Gevoelig). Ondertussen heb ik geleerd daarmee om te gaan en heb ik het niet meer nodig. Ik kan het loslaten.

Sinds kort heb ik zangles. Ik leer om uit volle borst en met veel gevoel te zingen. Dat voelt zo goed! En tegelijkertijd komt diezelfde terughoudendheid om de hoek kijken. Mag ik echt zo hard zingen? Ben ik wel goed genoeg om dat zomaar te mogen doen? Anouk wel… maar zij is zangeres!

Ik weet dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Ik vermoed dat velen van jullie dit herkennen! Mijn manier om hiermee om te gaan is om een ’goede vader’ te zijn voor het aarzelende kind in mij. Ik mág aarzelen, ik mág mijn grote teen in het water steken om te voelen of het echt te koud is. En als het te koud voor mij is, hoef ik niet verder te gaan. Maar als het enigszins kan, moet ik de sprong in het koude water wagen. Mijn ‘innerlijke vader’ geeft mij dan dat zachte duwtje in mijn rug dat ik nodig heb. Ik weet dat hij dat met liefde en respect doet. Ik ben goed genoeg. Ik mag erop vertrouwen dat het goed komt.

Hoe ga jij om met je eigen terughoudendheid? In welke situaties kom jij dit tegen? Deel het met ons in de ruimte hieronder!

Link naar mijn Pinterest bord over (On)Zichtbaarheid. Wil je beelden toevoegen? Stuur mij je emailadres en ik zal je toegang tot de bord geven.

Leave a Reply