Ontdekken via je pen

Ik schrijf dagboeken. Dat is eigenlijk ontstaan toen ik vroeger op reis ging. In plaats van brieven aan mijn moeder te schrijven, hield ik alles in schriften bij en liet haar dat later lezen. Later begon ik dingen ‘van me af te schrijven’ in moeilijke periodes. En nog later begon ik gewoon dingen op te schrijven die ik niet wilde vergeten.

Mijn eerste verkenning met serieus dagboeken bijhouden was naar aanleiding van Julia Cameron en The Artists Way. De dagelijkse ‘morning pages’ schrijven begon een vaste routine te worden. Dagboek schrijven werd een manier om mijn creativiteit te laten stromen. Op dit moment volg ik de cursus Dagboek als Spiegel van Christine de Vries. Ik leer om mijn pen te gebruiken om te mijn innerlijke stem te horen.

Hieruit, in combinatie met de Voice Dialogue methode, is de volgende oefening ontstaan. Het is een mooie manier om jezelf te ondersteunen bij het oplossen van lastige dilemma’s.

Ga zitten en neem even de tijd om een dialoog uit te schrijven tussen twee facetten van jezelf. Twee stemmen, als het ware. De ene stem is het verward of zoekend kind in jou, diegene die een vraag of probleem heeft en niet weet hoe het op te lossen. De ander stem is die van de verzorgende, voedende ouder in je, diegene die misschien niet alle antwoorden heeft, maar goed kan luisteren met liefde en acceptatie.

Schrijf zonder al teveel na te denken, laat je hart via de pen spreken. Laat het gesprek vanzelf ontstaan tussen de twee stemmen. Blijf wel switchen tussen de twee rollen, voel aan hoe de stemmen zich voelen. Als je vanuit een blanco houding van niet-weten schrijft, gewoon opschrijvend wat in je opkomt, zal je merken dat verrassende inzichten en antwoorden uit je pen komen rollen.

Geef het de tijd. In het begin voelt het nog onwennig maar schrijf gewoon door. En als je merkt dat je moe begint te worden, laat de twee stemmen met elkaar afspreken om een volgende keer verder te gaan. Als je afsluit, lees de dialoog hardop aan jezelf voor. Voel wat de woorden met je doen. Herhaal de oefening totdat je merkt dat je anders naar de vraagstuk of probleem begint te kijken.

Heb jij manieren om bij jezelf te rade te gaan?

Beelden voor bij deze blog

Leave a Reply