Ongeduldig

Ik moet bekennen, ik heb mijn ongeduldige momenten. Vooral als ik een idee krijg waar ik heel enthousiast over raak. Dan wil ik het ook meteen uitvoeren. Elke vertraging irriteert me: mensen die niet meteen antwoord geven, verkeerde weersomstandigheden, file, agenda’s die niet passen etc. Ik voel me dan net zo’n steigerend paard.

Mijn hoofd weet dat dit geen enkele zin heeft. En het kost me waardevolle energie. Het haalt me uit het hier-en-nu, ik ben alleen gefocust op de toekomst en wat ik eigenlijk wil. Het willen komt in de plaats van het aanwezig zijn. Kortom, ik voel me dan niet lekker.

Gisteren woonde ik een introductiedag bij over Natuurcoaching van collega coach Nanette Kant. Ik ben onder de indruk van haar benadering van de tijd. Wij maken deel uit van de natuur en alles dat wij doen heeft ook een natuurlijke tempo en cyclus, een juiste moment. We kunnen leren om daarop te vertrouwen. Als we de tempo van onze natuur volgen, stroomt alles. Als we dat niet doen, als we alles willen controleren, raken we gefrustreerd en geblokkeerd.

Mijn eigen manier om gevoelens van ongeduld en frustratie weg te laten vloeien lijkt ook hierop. Ik ga rustig zitten, sluit mijn ogen, adem diep in en zucht. Daarna herhaal ik de volgende woorden in mezelf:
• Ik hoef niet alles meteen te hebben
• Ik mag mezelf toestaan om te wachten
• Ik mag er op vertrouwen dat de dingen komen als de tijd er rijp voor is
• En, zo niet, komt er iets anders

Vervolgens blijf ik even zitten, mijn aandacht bij mijn ademhaling, lichaam, de geluiden en sensaties om me heen. Mindful in het moment. Het gevoel van frustratie stroomt weg en ik voel weer vrede met wat er is.

Al schrijvend moet ik nu denken aan Pete Seegar z’n vertaling van een bijbel tekst, in het prachtig lied Turn, Turn, Turn:

To Everything there is a season
And a time for every purpose, under Heaven

A time to be born, a time to die
A time to plant, a time to reap
A time to kill, a time to heal
A time to laugh, a time to weep

A time to build up, a time to break down
A time to dance, a time to mourn
A time to cast away stones, a time to gather stones together

Hoe ga jij om met jouw ongeduldige momenten?

Beelden bij deze blog

Leave a Reply