Moed

Tijdens de workshop die ik in mijn vorige blogpost aanhaalde, verbleven we in een hotel die me erg tegenviel. Bij het uitchecken vroeg de mevrouw aan de receptie of alles naar wens was. Normaliter zou ik een beleefde “Ja, hoor” mompelen. Maar deze keer besloot ik om eerlijk te zijn. Ik keek haar recht in de ogen en zei, met een rustige en vriendelijke stem “Nee. Maar ik heb een evaluatie formulier ingevuld en zal deze met de sleutel meegeven.”

Ik moest daarna wel even diep ademhalen. Het kost mij vaak moeite om mijn ongenoegen te uiten. Stemmetjes in mijn hoofd zeggen De arme mevrouw kan er toch niets aan doen? Of Ze zullen toch niets aantrekken van mijn kritiek. Maar de stemmetjes werden weggeveegd door de overtuiging dat de hotelmanagement er recht op heeft om mijn mening te horen.

Het vraagt moed om tegenover een ander eerlijk te zijn over wat je vindt. Het vraagt moed
– om bij je standpunt te blijven staan als iedereen een andere mening heeft,
– je grenzen duidelijk aan te geven als anderen er steeds overheen willen gaan, of
– je kwetsbaarheid tonen als je het liefst een dubbeldikke pantser zou willen aantrekken.

Moed heeft met commitment te maken. Commitment om trouw aan jezelf te blijven en tegelijkertijd anderen niet uit de weg te gaan. De onderzoekster en auteur Brené Brown duidt dit aan met de term ordinary courage. Het vermogen om te spreken en handelen vanuit je hart.

En waar halen we de moed vandaan om dit te doen? In deze blogpost zijn we beland bij de tweede van de 5 RitmesStacatto. Stacatto gaat over vuur en commitment, over duidelijk zijn en grenzen aangeven. Stacatto is de ritme van moed. Door in contact te komen met het vuur in jezelf, in je buik en heupen, kun je bewust worden van je eigen kracht en moed.

De volgende keer dat je je afvraagt of je echt durft je mening uit te spreken of je kwetsbaar op te stellen, neem even diep adem. Voel de adem doorstromen tot in je buik. Voel dat daar je vuur ontstaat, vuur dat je in staat stelt om te staan voor wie je bent.

Of nog beter… beweeg! Dans, beweeg je lichaam en voel vanzelf het vuur ontstaan.

Hoe verzamel jij genoeg moed om te kunnen spreken en handelen vanuit je hart?

Beelden voor bij deze blogpost

One Comment:

  1. Pingback: Voornemens – The Talking Stick

Leave a Reply