Mijn favoriete mensen

Er zijn mensen die mij meteen op de kast jagen. Zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Het gebeurt vanzelf. Ik kan daar twee patronen in herkennen: Ten eerste, dominante mannen die over mij heen willen walsen en niet voor rede vatbaar zijn. Ten tweede, vrouwen die de neiging hebben om hun drama uit te vergroten en die continu hun acties moeten rechtvaardigen.

Als je goed leest, kun je aan mijn overdreven toon bij de laatste twee zinnen al de tekens zien van ‘overdracht’. Dat is psychologisch jargon voor hoe sommige mensen je onbewust doen denken aan mensen uit jouw eerste levensjaren die een grote impact op je hebben gehad. De associatie triggert meteen een reactie alsof het dezelfde persoon uit je jeugd betreft.

Het hoeft niet eens om karaktereigenschappen te gaan. Een bepaalde geur of lichaamsbouw kan genoeg zijn om de reactie te laten ontstaan.

Ik heb mezelf getraind om de overdracht te herkennen waardoor ik er tegenwoordig niet heel vaak last van heb. En als het optreedt, herken ik het snel en kan meestal snel herstellen. En toch trap ik er af en toe goed in!

Ik heb het trouwens nu vooral over negatieve overdracht. Maar er is ook positieve overdracht, denk bijvoorbeeld aan de dame met mooie witte krullen die je doet denken aan de oma die je zo lief vond. (Jaja, dit zei een cliënt echt een keertje tegen mij. Ik ben blij dat hij het vertelde, toen kon ik hem helpen om ook onaardig tegen me te doen.)

Hoe herken je overdracht? Is er iemand die je liever ontloopt of waar je makkelijk woorden mee krijgt? Zonder dat je helemaal begrijpt waarom? Zet een stoel tegenover je en stel die persoon in de stoel voor. Denk aan alle voorvallen waar je je aan heb geërgerd. Kijk dan even weg en kijk weer terug. Vraag je jezelf af wie echt in de stoel zit. Noteer de eerste naam die bij je opkomt, censureer het niet meteen weg. Laat het even liggen en ga de volgende dag rustig nadenken over de relatie tussen jou en die persoon en over hoe je destijds op hem (of haar) reageerde. Kans is dat je het patroon al begint te herkennen.

En zit je er weer middenin? Zeg rustig tegen jezelf “Hij is niet die-en-die. Hij doet me er wel aan denken, maar ik sta nu anders in het leven en hoef niet op dezelfde manier te reageren.” Bedank die persoon in je hart dat je de kans heb gekregen om jezelf beter te begrijpen.

Herken jij soms overdracht? Hoe ga je er dan mee om?

Beelden bij deze blog

Leave a Reply