Lichaamstaal

Een deelnemer aan één van mijn workshops kwam de bewuste dag aan op krukken. Ze had haar enkel verzwikt en het was nog kwetsbaar. Maar ze dacht dat ze in principe aan alles mee zou kunnen doen. Ik was van plan om verschillende bewegingsoefeningen te gebruiken dus ik vroeg haar om goed te blijven luisteren naar haar lichaam.

Wat bedoelen we als we iemand vragen om naar hun lichaam te luisteren en wat maakt dat je dat soms niet doet? Sinds mijn jaartraining Werken met Lichaamstaal bij de ALchemist, ontdek ik steeds meer hierover in de praktijk. Het is een complexe en veelzijdige vraag.

Mijn aanwijzing was in principe heel duidelijk. Als ze zich even vermoeid zou voelen of last van haar enkel zou krijgen, moest ze gaan zitten, rust nemen en, een andere manier vinden om de beweging te maken.

Maar stel voor dat er een innerlijke stem in haar aanwezig is die vindt dat ze altijd een goede indruk op andere mensen moet maken? Of een stemmetje dat vindt dat ze altijd moet presteren? Kans is dat ze dan zichzelf niet zal toestaan om zelfs te voelen dat ze moe is of last van haar enkel heeft.

Soms kan een lichamelijk probleem juist op deze manier ontstaan. Mijn neiging om heel enthousiast aan allerlei cursussen en workshops deel te nemen zorgde ervoor dat ik in een bepaalde periode te weinig tijd nam om tot rust te komen en al het geleerde te laten bezinken. Ondanks het feit dat ik geen lichamelijk zware activiteit had gedaan, kreeg ik, toen ik thuiskwam, last van mijn onderrug. Ik had subtiele signalen genegeerd dat ik teveel deed. En nu liet mijn lichaam me op een minder subtiele manier merken dat ik mezelf te zwaar had belast.

Onze lichamen kunnen ook sporen van onderdrukte emoties laten zien, zoals boosheid, angst of verdriet. Als je je kaken veel op elkaar klemt, wat bijt je terug? Als jouw schouders erg gebogen hangen, waaronder ga je gebukt? Of ben je misschien angstig in elkaar gedoken? Ik ontdekte op een gegeven moment dat de hele oude stijfheid in mijn rechter schouder nog altijd de neiging liet zien een pak slaag af te willen wenden met mijn arm. Pas dan kon ik de schouder leren ontspannen.

Ik gebruik vaak een ‘bodyscan’ om plekken op te sporen in mijn lichaam die gespannen of pijnlijk zijn. Dit kan in stilte (zittend of liggend) of juist bewegend (zelfs dansend). Loop in gedachte elk onderdeel van je lichaam door, vooral kaak, nek, schouders boven en onderrug en bekken. Spanning in deze gebieden gaat vaak onopgemerkt. Voel bij alles of er spanning zit en hoe het wel of niet wil bewegen. Sta jezelf toe om te voelen wat de spanning, stroefheid of pijn wil zeggen. Wat hebben je lichaam en geest eigenlijk nodig? Kans is dat je iets nodig heb dat je jezelf al een poosje ontzegt.

Wat heeft jouw lichaam op dit moment nodig?

Beelden bij deze blog

Leave a Reply