Levensdoel

Onlangs had Ik een geweldig, spontaan gesprek met een vrouw die ik verder niet ken. Ze vertelde dat ze een fijn leven heeft maar dat ze het gevoel heeft geen wezenlijke bijdrage te leveren aan de wereld of aan andere mensen. Ze mist een levensdoel. Dit intrigeert me. Mijn eerste gedachte was: natuurlijk levert ze een bijdrage! Alleen al door wie ze is, maakt ze iemand blij. Ik heb in ieder geval een fijne middag beleefd vanwege ons gesprek!

Maar ik realiseer me ook dat velen van ons op zoek zijn naar een levensdoel. We bereiken de doelen die we onszelf hebben gesteld toen we jong waren: een gezin, een woning, een carrière, erkenning, enz. Vervolgens beginnen we naar het groter beeld te kijken. Ben ik trouw aan mezelf gebleven? Heb ik iets van intrinsieke waarde voor de wereld gedaan? Heeft mijn leven ergens een verschil gemaakt?

De volgende vraag is: Wat zou ik dan kunnen doen? Wat is mijn specifieke bijdrage aan de wereld, mijn levensdoel? Om deze vraag te beantwoorden, moet je vaak alle verwachtingen van anderen loslaten en ook de verwachtingen waar je zelf mee werd grootgebracht.

Dit prachtige schema kreeg ik via mijn vriendin, Danielle van Kampen. Het geeft een mooie overzicht van het onderwerp. We beperken ons vaak tot dat waar we goed in zijn en geld mee kunnen verdienen. Omdat we niet hebben gekeken naar waar we van houden, ontbreekt ons werk aan passie. En als we niet kijken naar wat de wereld nodig heeft, hebben we weliswaar een beroep, maar geen roeping. Er komt een punt in het leven waarin we ons vermoeid en uitgeblust voelen… of misschien op een doodlopende weg… of misschien gewoon in de war.

Het goede van dit, minder prettig, gevoel is dat het het begin van een nieuwe reis markeert. En die reis vraagt van je dat je goed kijkt naar wat je zelf belangrijk vindt in het leven, niet alleen wat anderen belangrijk vinden.

Door alle vier elementen bij elkaar te leggen kom je bij die mix van passie, missie, beroep en roeping dat wij Levensdoel noemen.

Heb jij een steuntje in de rug nodig voor een nieuwe reis naar jouw levensdoel? Overweeg mee te doen aan Een Nieuwe Reis van 10-12 oktober.

Leave a Reply