Integriteit – het oude loslaten en het nieuwe verwelkomen

Al jaren, het grootste deel van mijn volwassen leven, beschouw ik integriteit als een van mijn kernwaarden. En, door de jaren heen, is hierin een verdieping ontstaan. In deze laatste blog van 2013 (Ik ben er weer in januari) wil ik een aantal van deze gedachten met jullie delen en jullie gedachten horen.

Voor mij, het begrip integriteit heeft altijd betekend: waarachtig zijn, congruent. Doe wat ik zeg en zeg wat ik doe. Trouw blijven aan mijn beloften. Beloften alleen doen als ik van plan ben om ze na te komen. Andere mensen behandelen zoals ik zou willen dat ze mij behandelen. Ik heb mijn best gedaan om hier naar te leven. Soms lukte dat. En als het niet lukte, leerde ik mezelf te vergeven, steeds opnieuw.

Geleidelijk aan, toen ik ontdekte dat ik soms uit iets moest wegstappen dat niet langer goed voor mij voelde, ontstond een verdieping hierin. Integriteit begon ook te betekenen: trouw blijven aan mijn diepste waarden en overtuigingen. Ook als het betekent een eerder gedane belofte te moeten verbreken. Ik groei en ontwikkel als individu en soms moet ik dingen loslaten die niet meer behoren tot het pad dat ik moet lopen.

En een hele nieuwe complexiteit ontstond in het begrip van het woord Integriteit. Het betekent ook de waarheid ontdoen van alle illusies. De waarheid altijd spreken, ook als het mij pijn doet. De waarheid uitspreken aan anderen, met aandacht en liefde. Als ik dit op de juiste manier doe, kan ik alleen hun trots verwonden, niet hun ziel.

Dit opent een hele nieuwe laag van begrip. Want, ik heb niet altijd gelijk. Soms heb ik het helemaal bij het verkeerde eind. Soms denk ik de waarheid te zien, maar is dit gewoon een nieuwe illusie die ik heb gecreëerd om mezelf gerust te stellen. En zo kom ik tot de ontdekking dat integriteit betekent: het vermogen om uit mijn comfortzone te stappen en aan mezelf toe te geven dat de waarheid altijd veel meer complex en uitdagend is dan ik zou willen. Het betekent: mezelf bevrijden van oordeel, mezelf niet toestaan om andere mensen hun gedrag te interpreteren op zo’n manier dat ik me goed blijf voelen. Integriteit betekent: naakt in het oog van de storm staan en weigeren beschutting te zoeken.

En zo heb ik geleerd om dit één stap tegelijk te nemen, één keuze tegelijk, stap voor stap lerend. Het loslaten van oude overtuigingen en het verwelkomen van nieuwe.

Ik zou graag jullie gedachten over dit onderwerp willen horen en ik wens iedereen een vreugdevol en inzichtrijke uiteinde en een inspirerende 2014!

Leave a Reply