Inspiratie

Er zijn soms momenten dat ik echt niet weet wat ik moet schrijven. Meestal komt een thema voor deze blog gewoon binnenrollen, via een gesprek met iemand of iets dat ik heb meegemaakt. Maar soms is de inspiratie er gewoon niet.

Het leven brengt ons allerlei inspirerende momenten – momenten waarin wij iets begrijpen dat we niet eerder hadden begrepen of momenten waarin wij heel creatief worden. Maar het kan ook gebeuren dat de inspiratie uitblijft. Het kan ook zijn dat de inspiratie er is maar dat we het niet kunnen zien. Teveel ruis in het hoofd, te weinig aandacht.

Ik heb van Christine de Vries geleerd om altijd te schrijven, ongeacht hoe helder mijn inspiratiemomenten wel of niet zijn. Elke ochtend pak ik mijn dagboek en mijn vulpen en breng een halfuur tot een uur door met schrijven. Spontaan schrijven over iets dat mij bezighoudt of schrijven over mijn dromen van de afgelopen nacht. En soms weet ik dan ook even niet waarover ik moet schrijven.

Op dat moment pak ik een doosje met 100 kaartjes erin. Op ieder van deze kaartjes heb ik een woord geschreven. Bijvoorbeeld: Inspiratie. Ik pak een willekeurige kaart en ga 10 minuten lang alles opschrijven dat in mijn hoofd opkomt over dat woord. Voordat ik het weet, komt de stroom van inspiratie, inzicht en creativiteit weer op gang.

Een andere manier om dit te doen, is om knipsels te bewaren uit kranten en tijdschriften – een woord, een zin, een plaatje of misschien een heel artikel. Bewaar ze in een grote map. Of je nou schrijft, schildert, of gewoon nadenkt, je kunt een willekeurige greep uit deze voorraad doen om jezelf te inspireren.

In het begin voelt het even geforceerd. Maar het wordt steeds leuker en het kan je verrassende dingen brengen!

Hoe laat jij je inspireren?

Laat je je door deze plaatjes inspireren!

Leave a Reply