In de flow…

Een groep vrouwen kwamen afgelopen dinsdag uit alle hoeken van het land bij mij een dag doorbrengen. Vier vrouwen uit het noorden hadden afgesproken samen te rijden. Hiervoor moest eentje vanuit Groningen naar Leeuwarden met de trein, waar ze dan zou worden opgehaald. Ze miste de trein naar Leeuwarden en ontdekte dat ze geen telefoonnummer bij haar had om de anderen te waarschuwen. Het enige dat ze wist, was dat een andere vrouw op het station in Lelystad zou worden opgehaald. Dus ze stapte in de eerstvolgende trein naar Lelystad, vertrouwend erop dat het universum mee zou werken. En, ja hoor, ze kwam precies op hetzelfde moment in Lelystad aan als de auto met vrouwen en kon alsnog meerijden. En het viertal kwam precies op tijd bij mij aan!

We kennen allemaal het gevoel om in de flow te zijn. De dingen gaan ineens vanzelf, zonder moeite. Alles werkt mee. Vaak lijkt het alsof dat op toeval berust – soms is het er ineens en dan ben je het weer kwijt. De laatste tijd leer ik steeds meer dat het vrij eenvoudig is om in de flow te komen en te blijven.

Ik grijp even terug naar iets dat ik eerder heb geschreven over de 5 Ritmes dansmeditatie. Het eerste ritme, Vloeiend, gaat over de flow. Het gaat over je verbinding met de aarde, jezelf kunnen toestaan om volledig in je lichaam aanwezig te zijn, zonder dat allerlei beperkende gedachten in de weg zitten. Vanuit je voeten ontstaat de beweging. Je laat je voeten je ergens heen leiden, gedachteloos, gewicht laag, de stroom volgend. Vertrouwend dat de aarde je zal dragen.

Ik ben me ervan bewust dat het woord vertrouwen regelmatig terugkeert in deze blog de laatste tijd. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het een belangrijk begrip is en dat het vele aspecten kent.

Het is iets van deze vertrouwen, deze verbondenheid met de grond onder je voeten, dat maakt dat je jezelf kan toestaan om in de flow te komen. Het gepieker loslaten, niet meer vechten tegen de dingen die je niet kunt beïnvloeden, vertrouwen dat er voor je zal worden gezorgd. En ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Ik pleit er ook niet voor om alle verantwoordelijkheid voor je leven uit je handen te laten vallen. Maar, om iets te laten stromen, moet je het niet krampachtig vasthouden.

Sta jij jezelf toe om in de flow te komen?

Beelden voor bij deze blog

Leave a Reply