In beweging

“Hij staat met beide benen op de grond.” “Haar hart overstroomt met geluk.” “Hij gaat gebukt onder zorgen.” “Zij voelde zich platgeslagen.” De taal van het lichaam spreekt boekdelen.

Vaak weten wij dingen via ons lichaam die wij niet eens met onze denkende hersenen kunnen bevatten. In coaching en counseling wordt de techniek van het ‘focussen’ gebruikt om deze kennis naar boven te halen zodat wij het kunnen gebruiken om de goede stappen te zetten.

De houding van ons lichaam drukt vaak uit hoe wij ons voelen of wat wij al heel lang met ons meedragen. Alexander Lowen heeft, met de bio-energetica, de basis gelegd voor hoe wij dit kunnen zien en ermee werken.

Oosterse culturen weten allang dat goede ademhaling en goede bewegingen en lichaamshouding van groot belang zijn voor onze emotionele welbevinden. Deze kennis wordt steeds vaker toegepast in coaching en counseling. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van beweging, ademhaling, focussen en andere technieken om mensen te helpen lichaam en geest goed samen te laten werken om problemen op te lossen.

Lichaamsgericht werken omvat een aantal categorie├źn:
Energetisch: Bijvoorbeeld focussing, mindfullness, hypnotherapie, systemisch werken en energetische healing (zoals sjamanisme/klankwerk of reiki).
Fysiek: Bijvoorbeeld haptonomie en craniosacraal therapie, EMDR, dans en bewegingsexpressie of zingen.
Emotioneel: veel technieken die op de ademhaling zijn gericht zoals bio-energetica of rebirthing.

De benaderingen zijn verder gericht op het hoofd (leren leegmaken, controle loslaten, helder worden), het hart (lichtheid leren, het vrije kind toelaten, leren liefde te ontvangen en geven) en het lichaam zelf (in het hier-en-nu zijn, blokkades loslaten, met vechten-vluchten-bevriezen instinct leren omgaan).

In 2012 ga ik een jaartraining Werken met Lichaamstaal volgen bij de ALchemist. Ik heb er heel veel zin in!

Leave a Reply