Helder kijken

Mijn excuses dat je vorige week mijn blog moest missen. Ik zat in Berlijn voor een deel van de opleiding Systemic Ritual®, die ik bij Daan van Kampenhout volg. We hebben een aantal belangrijke thema’s behandeld. Eén van deze betreft projecties en illusies in belangrijke relaties. Het was een mooi en herkenbaar leermoment en ik wil graag deze inzichten met je delen.

We denken vaak dat wij onze geliefden, onze familieleden of onze beste vrienden goed kennen en de waarheid omtrent onze relatie met deze persoon kunnen zien. In werkelijkheid, is een belangrijk deel van wat wij zien, eigen projectie en wensbeelden. Pas als wij dat kunnen accepteren, opent zich een weg naar het kunnen zien van iemand zoals hij werkelijk is.

De benadering, die ik van Daan v. Kampenhout leerde, is gebaseerd op het Levenswiel, oftewel de wiel van de vier windrichtingen. Ik zal hier niet uitgebreid ingaan op de betekenis van de vier richtingen. Diegene die niet bekend zijn met deze sjamanistische benadering en daar meer over willen weten, verwijs ik naar Daan z’n boeken, vooral Werken met het Levenswiel. Iedere richting heeft zijn specifieke betekenis en boodschap, gebaseerd op de cycli van de natuur.

In het Wiel van Relaties, staat het Westen voor alles wat je in de ander niet accepteert en graag wil veranderen. Daartegenover staat het Oosten, de plek voor alle positieve investeringen die je in de relatie doet. Waarbij het natuurlijk zo is, dat je hier ook soms gemotiveerd wordt door de wens om de ander te veranderen. Bijvoorbeeld: mijn partner heeft een hekel aan koken en ik geef hem een eenvoudige en inspirerende kookboek!

Het Noorden is de plek waar we onze illusies koesteren over de relatie. En deze illusies zijn soms geboren uit projecties die wij dragen vanuit onze verleden. Stel voor dat mijn ouders altijd tegen mij logen als kind. De kans is groot dat ik mijn liefdespartner er vaak van verdenk dat hij niet de waarheid tegen mij spreekt. Of: ik draag een groot en oud verlangen met me mee om verzorgd en gesteund te worden. Het zal lastig worden om te zien dat mijn hartsvriendin daar niets mee heeft en juist op zoek is naar mijn steun.

Het Zuiden is de plek van de harde werkelijkheid. In relaties kijken we hier niet graag naar. Het is makkelijker om de illusies te koesteren die we in het Noorden hebben opgebouwd. Maar in het Zuiden, kunnen wij de ander zien zoals hij werkelijk is. We kunnen met helderheid kijken naar de waarheid van de relatie. En, als je een relatie ontdoet van alle projectie en illusies die je eromheen hebt gehangen, kan het gebeuren dat je ontdekt dat de relatie niet goed voor je is. Maar het kan ook gebeuren dat je juist de zuivere liefde erin ontdekt en de weg vindt om met elkaar verder te gaan.

Het ‘lopen’ van de vier richtingen, oftewel het stilstaan bij al deze aspecten, biedt een mooie manier om naar je belangrijke relaties te kijken en, misschien, nieuwe leven in te blazen. Leg papiertjes op de grond in de vier richtingen. (Als je een Levenswiel hebt, kun je daarmee werken.) Leg een foto of een ander representant van de ander in het midden. Ga op elke richting staan, kijk naar de representant in het midden, voel je voeten op de grond en focus dan op lichamelijke sensaties en emoties.

Stel jezelf de vraag dat bij de richting hoort: Welke eigenschappen van de ander wijs ik af? Hoe wil ik de ander beïnvloeden? Wat projecteer ik op de ander dat eigenlijk iets is van mezelf? Wat is de werkelijkheid van onze relatie? Laat de antwoorden spontaan in je opkomen, probeer er niet al teveel over na te denken. Accepteer de antwoorden en loop door naar de volgende richting. De volgorde is in deze oefening niet belangrijk, het is aan te bevelen om te beginnen met de richting die de minste weerstand geeft.

Lukt het jou om helder te kijken naar jouw belangrijke relaties?

Leave a Reply