De criticus

Van de week besloot ik om de wekker te zetten voor 3 uur ‘s nachts, zodat ik foto’s kon gaan maken van de (jaarlijkse) meteorenzwerm. Vol enthousiasme, maakte ik alles gereed. En toen begon de stem in mijn hoofd. “Denk je echt dat je midden in de nacht in de tuin gaat zitten? Het is bewolkt, je zult geen ster te zien krijgen. Je wordt leeg geprikt door muggen. Het lukt je echt niet, straks als de wekker gaat, ga je je nog een keer omdraaien en verder slapen.”

De stem van de Innerlijke Criticus, die mij klein wil houden. Deze stem ken ik heel goed, hij is al jaren bij me. Ik heb mezelf geleerd om ermee om te gaan. Het heeft geen zin om boos te worden op de stem of om te doen alsof hij niet bestaat. De Innerlijke Criticus was er om je als kind te beschermen tegen pijn, teleurstelling, en andere emoties die je nog niet aankon. Door klein te blijven, bleef je beschermd. Nu hoeft dat niet meer en houdt de stem je weg van alles dat groots is in jezelf.

Bill Plotkin noemt deze stem The Loyal Soldier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden Japanse piloten uit de lucht geschoten. Ze bleven overleven op onbewoonde eilanden. Dertig jaar later, werden ze gevonden. Ze wisten echter niet dat de oorlog voorbij was en wilden doorvechten voor hun land. Ze werden naar huis gebracht en werden onthaald als geliefde helden. De Japanse samenleving deed er alles aan om ze duidelijk te maken dat ze welkom waren en een plek hadden. Geleidelijk aan, begrepen ze dat de oorlog voorbij was en zetten ze zich in voor andere nuttige zaken. Amerikaanse soldaten, aan het einde van de Vietnam en Golf oorlogen werden heel anders terug gehaald. Er was geen welkom voor ze en ze bleven getraumatiseerd.

Onze Loyal Soldier, die vaak de gedaante aanneemt van de Innerlijke Criticus, heeft zijn best gedaan voor ons. Het is belangrijk dat we erkennen op welke manier hij ons heeft beschermd. We moeten hem bedanken en met liefde onthalen. En daarna, als de oorlog van onze kinderjaren daadwerkelijk voorbij is, kunnen wij hem duidelijk maken dat hij ons niet meer hoeft te beschermen door ons klein te houden.

Herken jij de stem van je Loyal Soldier? Hoe ga jij om met je Innerlijke Criticus?

Beelden voor bij deze blog

One Comment:

  1. Pingback: Voornemens – The Talking Stick

Leave a Reply