Alleen op pad

Vorige week zat ik in m’n eentje in een pub in Ierland te genieten van een lekkere maaltijd met een glas Guinness. Ik moest terugdenken aan ca. 15 jaar geleden. Het idee destijds, dat ik alleen op reis zou gaan of alleen in een restaurant zou eten, vulde mij met angst. Ik kon me niet voorstellen dat alleen reizen leuk zou kunnen zijn.

Wat is hier toch veel in veranderd! Ik geniet nu volop van alleen reizen. Het geeft zoveel ontspanning en ik kijk mijn ogen uit. Door stil van binnen te worden en goed om mij heen te kijken, zie ik de mooiste dingen, heb ik bijzondere ontmoetingen en maak ik speciale dingen mee. Als ik samen met iemand ben, ligt mijn focus deels bij de ander. Daardoor kan ik veel missen van wat er om mij heen gebeurt.

En wat is er dan in mij zo veranderd dat ik er nu wel van kan genieten?

Vroeger vond ik mezelf alleen compleet als ik mezelf kon definiëren in relatie tot iemand. De vrouw/vriendin van… de moeder/dochter van… de werknemer/baas van… Tegenwoordig ben ik genoeg, in relatie tot mezelf.

Vroeger vroeg ik me altijd af wat andere mensen van mij vonden als ze mij alleen zagen zitten. Daardoor kon ik mezelf geen houding geven. In een restaurant nam ik een boek mee zodat ik niet naar andere mensen hoefde te kijken, stel voor dat ze terug keken! Tegenwoordig maak ik me helemaal niet druk over wat andere mensen van mij vinden. En als ik met iemand oogcontact krijg, kijk ik vriendelijk terug. Behalve als de situatie er onveilig uitziet – en dan ga ik rustig weg.

Vroeger wilde ik alles dat ik meemaakte onmiddellijk, ter plekke met iemand anders delen. Ook al vond de andere persoon het helemaal niet zo interessant. Nu wil ik ook vaak deze ervaringen delen met anderen. Ik heb altijd een fototoestel en een notitieboekje bij de hand. Ik maak foto’s of tekeningen, schrijf verhalen, noteer bijzondere zaken en kom daar later op terug. Ik kies de mensen uit met wie ik dit wil delen. Mensen die in staat zijn om er net zo van te genieten als dat ik heb genoten.

Kun jij genieten van alleen op pad gaan?

Madeleine Lenagh Coaching & Counseling

Beelden bij deze blog

Leave a Reply